Foto: Pexels

Een vast contract: wanneer heb je hier eigenlijk recht op?

Share

Hoe de een alles lijkt te snappen met betrekking tot een vast contract, is het voor de ander wel even andere koek. Toch is het ontzettend belangrijk om op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen van contracten. Voor je het weet heb je op meer dingen recht dan dat je eigenlijk doorhebt.

In de wet staat dat je werkgever geen tijdelijke contracten mag blijven geven. Maar wanneer je precies een vast contract krijgt, is afhankelijk van jouw situatie. De wettelijke regeling bepaalt hoeveel tijdelijke contacten er mogen worden gegeven voordat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat: dit noemen ze (met een mooi woord) de ketenregeling.

Hoe zit het dan precies met deze ketenregeling?

De regels zijn sinds 1 juli 2015 veranderd. Tot deze datum luidde de hoofdregel: er mogen maximaal drie contracten voor bepaalde tijd op rij gesloten worden binnen een periode van drie jaar. Bij het vierde contract of op de dag na het verstrijken van de driejaarsperiode, ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract, dus). Als er tussen de tijdelijke contracten een tussenpauze zit van méér dan drie maanden ontstaat er een nieuwe keten, waardoor er dus weer drie nieuwe tijdelijke contracten gegeven mogen worden.

Omdat het natuurlijk op die manier hartstikke moeilijk is om aan een vaste baan te komen, hebben ze de regeling voor de werknemers versoepeld. Daarom is de ketenregeling ná 1 juli 2015 ingeperkt. Zo mogen er nog steeds drie tijdelijke contracten gegeven worden, maar dan wel binnen een periode van twee jaar (in plaats van drie). Daarnaast zit er tussen de tijdelijke contracten nu een tussenpauze van zes maanden, in plaats van drie.

Als jij jouw contract vóór 1 juli 2015 hebt getekend, gelden de oude regels. Heb jij op of na 1 juli getekend, gelden voor jou de nieuwe regels. In sommige gevallen wordt er afgeweken van de ketenregeling, of is het helemaal niet van toepassing. Denk aan leer-arbeidsovereenkomsten en jongeren die nog geen 18 zijn en maximaal 12 uur per week werken.

Wat kun je doen als je een vast contract hoort te krijgen maar dit niet is gebeurd?

Wanneer uw werkgever u geen vast contract geeft, terwijl je ervan overtuigd bent dat dit wel nodig is, kan je daartegen optreden. Maar vaak is dat niet nodig. Een vast contract ontstaat vaak automatisch en hoef je dus niets voor te doen.

Maar let op: als je werkgever jou wil ontslaan, kan je zeker een beroep doen op de ketenregeling. Je kan dan stellen dat door de eerdere tijdelijke contracten die je hebt gekregen, je recht hebt op een vast contract. Je werkgever heeft dus helemaal geen mogelijkheid om jouw contract niet te verlengen. Ziet je werkgever dat anders? Onze juristen kunnen je daar voor een eenmalig bedrag bij helpen!

Let op: een verzoekschrift moet wel binnen 2 maanden na eind dienstverband ingediend worden. Anders kun je niet langer in een procedure stellen dat de werkgever onrechtmatig tot ontslag is overgegaan. Dit recht vervalt dan.

Share