Scheiden door social media als Facebook

Het gebruik van social media kan leiden tot echtscheiding

Share

Een groot deel van onze tijd zijn we bezig met updaten van onze social media. Je bent op de hoogte van alles en iedereen, ook de mensen die je jarenlang niet gezien hebt. Maar dan kom je plots op Facebook je allereerste liefde tegen. Knikkende knieën en een raar gevoel in je maag schieten meteen door jouw lijf. Voor je het doorhebt staar je al een paar minuten naar de foto van jouw oude vlam. Daarbij gaat het met jouw huidige partner al even niet zo lekker.  Of nouja, even – de spanning is er eigenlijk al jaren vanaf. Je kan het dus niet laten om toch een berichtje te sturen:

Zeg, dat is lang geleden! Hoe gaat het met jou? Zullen we anders een biertje doen?

Eén op drie huwelijken eindigt in een scheiding

‘Vroeger’ was alles makkelijker. Zo kreeg je geen Facebook uitnodiging van die jongen met wie je die eerste (tollende wasmachine) kus deelde, je partner kreeg geen LinkedIn uitnodigingen van potentiële concurrenten en de kans was minder groot dat er een hottie van een freelancer jouw werk binnenliep. Nu leven we in 2017 en kan je bijna zeggen dat het belangrijk is jouw wederhelft af en toe eens grondig te controleren op zijn of haar social media gebruik.

social media scheidingen

Cijfers

Deze zogenaamde ‘Schoolbankliefdes’ zijn een groot probleem. Door de effecten van sociale media, is er een flinke stijging in het aantal scheidingen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat één op de vijf scheidingen komt door het gebruik van Facebook. Daarbij blijkt dat maar liefst één derde hun inloggegevens verbergt voor hun partner, één vijfde heeft al eens iets ‘verdachts’ gezien op de sociale media van hun echtgenoot en zo’n 14% gaf toe het account van hun partner in de gaten te houden, enkel en alleen om erachter te komen of ze bedrogen worden. Best heftig!

De invloed van social media

Maar niet alleen de persoonlijke berichten zijn ‘gevaarlijk’, alles wat je op bijvoorbeeld je Wall post, blijft voor altijd bestaan. Post jij bijvoorbeeld berichten op Facebook over dat het niet zo lekker gaat in je gezin? Ook de rechter houdt hier rekening mee. Zo blijkt uit een rechtspraak in Overrijssel uit 2014 dat een moeder na de echtscheiding het eenhoofdig gezag wenste over haar minderjarige kind. De vader had zich echter diverse keren negatief uitgelaten op Facebook over de moeder. De kinderrechter hield daar rekening mee en besloot het gezag bij de vader weg te nemen.

Houd jezelf in bedwang

Uiteindelijk zijn we natuurlijk allemaal mensen en worden er nou eenmaal fouten gemaakt. Toch is het goed om te beseffen wat goed is en wat niet. Is het jou toch overkomen? Wil jij scheiden? Bij Flexx snappen we dat het allemaal niet makkelijk is. Maar als onzijdige partij staan wij graag voor jullie klaar. Vraag nu vrijblijvend en helemaal gratis een kennismakingsgesprek aan.

Share