Ontslagen en onderhandelen

Ben je ontslagen? Schaam je niet en onderhandel!

Share

Je hebt altijd je best gedaan, maar het wil niet baten: je contract wordt niet verlengd. Je bent ontslagen. Het voelt heftig, ondanks dat het meerdere mensen overkomt. Je staat perplex, bent boos, verdrietig en gefrustreerd. Maar let op: misschien is je baas wel heel sneaky, en duwt hij of zij meteen een vaststellingsovereenkomst onder je neus.
Jij kijkt, leest en ‘ondertekent dan toch maar’…

Ontslagen en onderhandelen

Ho. Stop. Niet meteen accepteren!

40% van de Nederlanders accepteert het eerste bod bij ontslag van werkgever, terwijl slechts 30% ook daadwerkelijk tevreden is over het eerste bod. Dit komt omdat ze ‘te veel vertrouwen’ hebben in hun (ex-)werkgever, niet op de hoogte zijn van hun eigen rechten en vooral omdat ze toch goed uit elkaar willen gaan. Dit is eigenlijk zonde, want je kan hierdoor transitievergoeding mislopen. Wil je weten op hoeveel transitievergoeding je nou eigenlijk recht heb? Doe dan hier de check, dan heb je dat in ieder geval in de pocket.

Ontslagen? Je hoeft je niet te schamen

Ontslagen worden is niet altijd iets persoonlijks. Je hoeft je hierdoor dus ook heus niet voor te schamen. Doe je dit wel, sta je misschien ook wat minder stevig in je schoenen. 33% van de Nederlanders schaamt zich voor het ontslag, omdat ze grotendeels teleurgesteld zijn in zichzelf. Toch moet je proberen nog wat moed bij elkaar te verzamelen en goed voorbereid de onderhandeling in te gaan over je transititevergoeding wanneer deze niet helemaal klopt. In dit blog geven we je 9 tips om succesvol te onderhandelen met je werkgever.

Ontslagen en onderhandelen

 

Vaststellingsovereekomst: wat is het meest belangrijk?

Volgens onderzoek vinden Nederlanders de volgende drie dingen het meest belangrijk in een vaststellingsovereenkomst:

  • Het krijgen van een uitkering;
  • Een zo hoog mogelijke transitievergoeding;
  • Een getuigschrift en/of positieve referentie van hun (ex-)werkgever.

Toch spijt dat je hebt ondertekend? Je hebt na het ondertekenen nog 14 dagen bedenktijd, dit heet herroepingsrecht. Laat je vooral niet overhalen om meteen te tekenen omdat je ‘toch’ een herroepingstermijn hebt. Je kunt daar namelijk maar één keer per zes maanden gebruik van maken en je verzwakt zodoende jouw positie als dit recht al verbruikt is. Ben je uiteindelijk toch niet zo’n ster in het onderhandelen? Het laten uitbesteden door een jurist kan tot betere resultaten leiden. Onze juristen staan voor u klaar, vraag nu een eenmalig kennismakingsgesprek aan. 🙂

Share