Scheiden voor 1 juli

Scheiden vóór 1 juli is lekker voordelig – maar wat is de keerzijde?

Share

Naast dat scheiden natuurlijk ontzettend gevoelige zaak is, brengt het ook ontzettend veel kosten met zich mee. Maar scheid je vóór 1 juli van je partner, kan dit je fiscale voordelen opleveren. Op deze fiscale voordelen heb je namelijk recht wanneer je minimaal het halve jaar alleenstaand bent. Dit klinkt natuurlijk alsof je gelijk een sprint moet trekken naar de rechtbank, maar in hoeverre is dit nou verstandig?

Die fiscale voordelen kunnen duizenden euro’s per jaar schelen – daar kun je natuurlijk best een leuke date met die eventuele nieuwe vlam voor regelen. Maar gehaast scheiden heeft ook zijn nadelen. Het is ontzettend belangrijk om allebei genoeg de tijd te hebben om de scheiding te verwerken, daarnaast kan het zijn dat je ook nog eens rekening moet houden met je kinderen – die hebben het vaak nog zwaarder.

Verder lezen? Kinderen van gescheiden ouders: “Ik ga toch geen kant kiezen”

Wat zijn die fiscale voordelen dan?

Ga je voor 1 juli uit elkaar, dan ben je géén fiscaal partner meer van elkaar. De fiscale voordelen die je hiermee kunt behalen:

  • De inkomensafhankelijke combinatiekorting: als je kind geboren is na 31 december 2002 kan deze korting oplopen tot maximaal 2.152 euro per jaar.
  • De toeslagen: alleenstaande ouders krijgen sinds 2015 een alleenstaande ouderkop van maximaal 3.050 euro per jaar.

Maar…

Wanneer je kinderen hebt is het natuurlijk niet de bedoeling alles met een snelvaart te regelen. Het huwelijk dat goed uit elkaar gaat is natuurlijk belangrijker dan geld. Maar wanneer je al redelijk ver in het proces bent, is het natuurlijk zonde van het geld wanneer je de scheiding een paar dagen te laat indient. Wil je goed en voordelig gaan scheiden? De mediators bij Flexx begeleiden jullie graag van A tot Z, zodat alles tot in de puntjes geregeld is.

Share