Kinderen van gescheiden ouders: “Ik voel me opgelaten als ik vertel hoe mijn weekend was”

Share

Per jaar zijn er zo’n 70.000 kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn. Dat zijn 70.000 kinderen die op een dag te horen krijgen dat hun leven in één ruk uit elkaar getrokken wordt. Conflicten in een scheiding hebben niet alleen op één moment grote impact, maar voor een kind kan het een hele leven lang invloed hebben. Hoe zorg je er nou voor dat je de scheiding van jouw kind(eren) zo goed mogelijk verloopt, ondanks dat het een ontzettend nare ervaring is? Wij vroegen kinderen hoe zij de scheiding van hun ouders hebben ervaren en hoe papa en mama het eventueel beter hadden kunnen doen.

Lisette (18 jaar)

“Ik heb nooit het gevoel gehad alsof ik de ruimte kreeg om van allebei mijn ouders evenveel te houden. Want ik houd simpelweg net zoveel van papa, als van mama. Maar soms voelde ik me heel erg opgelaten als ik aan mama vertelde hoe leuk het weekend bij papa was. Dus vaak vertelde ik er maar niets over. Dat maakte mij erg ongelukkig.”

Simone (23 jaar)

“Ik ben niet gescheiden, mijn ouders zijn gescheiden. Helaas snappen ze dat geloof ik niet helemaal. Mijn moeder praat soms zo slecht over mijn vader dat ze mij en mijn zus wel eens vraagt ‘waarom wij nog naar papa gaan’. Onderlinge ruzies moeten ze maar lekker zelf uitzoeken, wil er totaal niet bij betrokken worden. ”

Ik ga toch geen kant kiezen.

Robin (11)

“Ik heb over een tijdje de eindmusical bij mij op de basisschool. Alleen ik ben bang dat één van mijn ouders niet komt omdat ze elkaar niet willen zien. Ik wil graag dat ze er allebei zijn. Ze hoeven niet per se naast elkaar te zitten, achter elkaar is ook goed. Ruzie maken op het schoolplein hoeft ook niet van mij, het is mijn avond!

Céline (28)

“Ik vind een scheiding niet per se positief, maar die van mijn ouders heb ik wel zo ervaren. De tip die ik vooral kan meegeven aan ouders: laat het kind geen doorgeefluik zijn. Mijn ouders hebben dit ook niet gedaan en zaten altijd fijn als vrienden op mijn verjaardag. Natuurlijk niet de beste vrienden, maar ze toonden gewoon respect tegen elkaar. Dat is ontzettend fijn.”


Het laatste wat je wilt, is dat jouw kind zich enigszins opgelaten voelt over jóuw scheiding. Toch gebeurt dit nog steeds ontzettend vaak. Omdat een scheiding erg gevoelig ligt, is het belangrijk dit vanaf het begin zodanig te regelen dat de kinderen zich er het meest comfortabel bij voelen. Onze mediators bij Flexx van DAS kunnen ervoor zorgen dat je de juiste begeleiding krijgt als het neerkomt op jullie kinderen. Dat ze zich, ondanks de rottige situatie, nog steeds op hun gemak voelen, bij jullie allebei. Onze mediators zorgen er te allen tijde voor dat de wensen van de kinderen worden meegenomen in het scheidingsproces.

Bekijk hier de vlog van Enzo Knol, waarin hij openhartig vertelt hoe hij de scheiding van zijn ouders ervaart:

Verder lezen? Hoe kan een mediator helpen bij de scheiding?

Share