Trouwen

Het nieuwe trouwen: dit is wat je moet weten

Share

Trouwen in gemeenschap van goederen? De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet aangenomen waarbij dit niet meer standaard gebeurt. Deze wet houdt in dat alle schulden en vermogens die vóór het huwelijk zijn opgebouwd, voortaan niet meer van je toekomstige partner zijn. Alles wat ná het huwelijk opgebouwd wordt, wel. Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen? Dan zul je toch echt naar de notaris moeten. Ditzelfde geldt ook voor nalatenschappen en schenkingen. Voorheen gingen deze alleen naar één persoon wanneer dit in het testament stond, nu gaat dat automatisch gebeuren.

Naar verwachtig treedt deze wet in 2018 in werking. Met de minst mogelijke meerderheid stemden de fracties van de VVD, GroenLinks, 50PLUS, D66 en PVV vóór het wetsvoorstel. Het was goed voor 38 van de 75 zetels.

Waarom wordt onze manier van trouwen op de schop gegooid?

De Nederlandse politiek vindt ‘trouwen in gemeenschap van goederen’ ouderwets. Veel vrouwen hebben tegenwoordig gewoon een inkomen dus het is tijd voor een nieuwe verdeling, vinden ze. Bovendien is Nederland nog maar een van de weinige landen waar bruidsparen nog automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. Het trouwen dus op de schop voor een modernere samenleving.

De voordelen

  • Voor ondernemers is het inderdaad handig je vermogen en schulden voor jezelf te houden. Door huwelijkse voorwaarden voorkom je dan dat zakelijke schulden rechtstreeks naar je partner gaan.
  • Het is handig wanneer jullie op latere leeftijd gaan trouwen en je wilt dat je vermogen naar je eigen kinderen gaat.
  • Je loopt niet het risico te worden verrast door schulden die de ander voor het huwelijk heeft gemaakt.

De nadelen

  • Critici vrezen dat het lastig wordt om bij een scheiding (of overlijden) precies uit te zoeken wat gemeenschappelijk vermogen is en wat privévermogen is. Het risico bestaat dan dat het aantal vechtscheidingen daardoor verder toeneemt.

Wat vind jij van deze wetswijziging? Laat het ons weten en reageer!

Share