zakelijk partner

Hoe voorkom je conflicten met je zakelijk partner

Share

Of je nu jaren samenwerkt of net begint aan jullie onderneming, er is altijd een kans dat jij en je zakelijk partner geen middenweg meer kunnen vinden. Het is daarom belangrijk, nog voordat jullie een onderneming starten, de belangrijke afspraken altijd op papier te zetten. Ondanks dat de noodzaak niet aanwezig lijkt te zijn, omdat jullie bijvoorbeeld al jaren beste maatjes zijn.

Samen ondernemen is eigenlijk een soort huwelijk aangaan

Goede communicatie voorkomt veel problemen. En deze communicatie moet vaststaan op papier. Je beschrijft hier bijvoorbeeld in hoe je samenwerkt, wat jullie gaan doen als jullie toch uit elkaar gaan en hoe de goodwill van de onderneming dan wordt bepaald. Het is belangrijk dit in één keer goed te doen, bijvoorbeeld door een jurist. Stel je zelf een contract op, is de kans een stuk groter dat er uiteindelijk toch nog allemaal gaten in het document zitten.

Maak duidelijke afspraken

Als je samen een onderneming runt, zijn er veel beslissingen die er genomen moeten worden. Grote kans dat jij bijvoorbeeld meer verstand hebt van de communicatie en de ander van de administratie, het is daarom belangrijk goed af te spreken wie waarover gaat. Maken jullie alle beslissingen samen of houd je je enkel bij je eigen vakgebeid? Het is een goed idee om eens in de zoveel tijd een evaluatiemomentje in te plannen. Dan weet je precies waar je allebei staat, op deze manier kan je tijdig ingrijpen.

Problemen met je zakelijk partner? Onthoud dan deze tips:

  1. Richt je op de toekomst. Probeer de meningsverschillen los te laten – al wil je heel graag gelijk hebben – en zoek een oplossing;
  2. Zorg ervoor dat je de persoon los kan zien van het conflict. Om eruit te komen, hoef je de ander niet aardig te vinden – en andersom;
  3. Bepaal voor jezelf het beste advies zonder oplossing. Op deze manier creeer je een benedengrens waar je minimaal tevreden mee kunt zijn.

De juristen van Flexx van DAS kunnen altijd onafhankelijk tussen jullie bemiddelen en het beste advies geven. Neem hier vrijblijvend contact met ons op!

Verder lezen? Huur jij een bedrijfsruimte? dit moet je weten.

Share