proeftijd

Alles over de proeftijd: wat mag wel en wat mag niet?

Share

Een proeftijd is eigenlijk een soort kennismakingsperiode waarin jij en je werkgever de arbeidsovereenkomst direct kunnen opzeggen. Velen denken dat een proeftijd bij een arbeidsovereenkomst verplicht is, maar dit is niet het geval. Heb jij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter – dan mag er bijvoorbeeld al geen proeftijd meer gegeven worden.

Eén of twee maanden?

Er zijn proefmaanden van één maand en van twee maanden. De periode hangt af van de duur van je contract. Er mag een proeftijd van één maand gegeven worden wanneer er een tijdelijk arbeidscontract is afgesproken zonder einddatum en wanneer er sprake is van een tijdelijk arbeidscontract langer dan 6 maanden en korter dan twee jaar.

Er mag een proeftijd van twee maanden gegeven worden wanneer er sprake is van een vast dienstverband en wanneer het tijdelijke arbeidscontract langer duurt dan twee jaar.

Ontslag (nemen) tijdens je proeftijd?

Wil jij in deze periode nog ontslag nemen? Hier hoef je geen reden voor op te geven. Je zou bij wijze van spreken meteen weg kunnen lopen – je zit namelijk niet vast aan een opzegtermijn. Dat betekent ook dat jouw werkgever ditzelfde kan – er hoeft namelijk geen sprake te zijn van een redelijke grond voor ontslag. Daarnaast hoeft je werkgever ook niet te kijken of je binnen de organisatie herplaatst kan worden. Ontslaat je werkgever je terwijl je ziek bent? Dan heb je misschien wel recht op een Ziektewetuitkering.

Opvolgend contract – mag er nóg een proeftijd gegeven worden?

Wordt je contract verlengd? Er mag in het opvolgende contract geen nieuwe proeftijd staan. Daarop is echter wel één uitzondering: als de werknemer andere vaardigheden of verantwoordelijkheden krijgt, mag dit wél.

Een proeftijd moet schriftelijk bevestigd worden. Dat betekent dat het vermeld moet staan in de arbeidsovereenkomst of in het cao.

Verder lezen? Een vast contract: wanneer heb je hier eigenlijk recht op?

Hulp nodig bij ontslag in proeftijd? Flexx van DAS biedt juridische hulp en informatie.

Share